Praktijk Vrijdag maakt gebruik van het patiëntenportaal. Dit biedt een hoop voordelen voor u als patiënt. Zo kunt u:
Openingstijden: 08:00 tot 17:00u
Insuline regelt de bloedsuikerspiegel in het lichaam, bij diabetes maakt het lichaam deels of helemaal geen insuline meer aan of reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Diabetes is dus een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden, de oorzaak hiervan is dat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft.
Verschillende soorten diabetes
Diabetes heet ook wel suikerziekte. De meest voorkomende soort is diabetes type 2, maar liefst 90% heeft dit diabetestype. Deze mensen hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op. Bij diabetes type 1 is er sprake van een afweersysteem dat zich vergist en hierdoor de cellen die insuline aanmaken vernietigt. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Ze eten niets zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is.
Wat zijn de oorzaken van diabetes?
De precieze oorzaak van diabetes is niet bekend, mensen krijgen eerder diabetes type 2 als het in de familie zit, als ze te zwaar zijn en als ze weinig bewegen. Maar lang niet iedereen kan voorkomen dat hij/zij diabetes type 2 krijgt. Er zijn ook mensen die altijd gezond leven en die toch diabetes type 2 krijgen. Diabetes type 1 begint met aanleg voor diabetes type 1, ook zonder diabetes in de familie.
Symptomen van diabetes
Diabetes type 2 komt het meest voor en is het moeilijkst te herkennen. Aanwijzingen kunnen zijn:
Diabetes type 1 wordt meestal snel ontdekt. Iemand met onbehandelde diabetes type 1 drinkt heel veel, valt af en voelt zich in korte tijd zo ziek dat hij wel naar de huisarts gaat. Bij diabetes type 1 zijn mogelijke klachten:
De gevolgen van diabetes
Diabetes is erg slecht voor de gezondheid, mensen kunnen problemen krijgen met ogen, nieren, bloedvaten en voeten. Uiteindelijk kunnen ze aan de gevolgen van diabetes overlijden.
Op diabetes testen bij de huisarts
Herkent u iets? Ga dan naar de huisarts. Een test met een druppeltje bloed kan al uitsluitsel geven of u diabetes heeft, omdat er veel suikers in het bloed blijven zitten. Iemand van wie de bloedsuiker echt heel hoog is, kan flink ziek zijn, flauwvallen of zelfs in coma raken.
Bezoekadres: Kloosterstraat 11 , 4724 EE Wouw
Telefoonnummer: 0165 - 30 12 03
© 2025 Praktijk Vrijdag - Alle rechten voorbehouden
Website ontwikkeld door Studio Dircken